LIVE TEXT | Război în Ucraina. 21 de civili uciși, miercuri, în Herson. Ucraina neagă implicarea în presupusul atac cu drona de la Kremlin

LIVE TEXT | Război în Ucraina. 21 de civili uciși, miercuri, în Herson. Ucraina neagă implicarea în presupusul atac cu drona de la Kremlin

Este a 435-a zi de război la scară largă în Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că în timpul bombardamentelor rusești de miercuri și-au pierdut viața 21 de persoane, în orașul Herson.

FOTO Profimedia

UPDATE 05:00 Vizită surpriză a preşedintelui ucrainean în Ţările de Jos

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a sosit miercuri seară în Ţările de Jos pentru o vizită neaşteptată, în cursul căreia urmează să viziteze în special Curtea Penală Internaţională (CPI), potrivit agenţiei olandeze de presă, ANP, scrie AFP.

Volodimir Zelenski, care se află la prima sa vizită în Olanda, a aterizat pe aeroportul Amsterdam Schiphol după ce a participat la un summit al ţărilor nordice la Helsinki, potrivit ANP.

21 de civili au fost ucişi în atacurile de miercuri din Herson

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că în timpul bombardamentelor rusești de miercuri și-au pierdut viața 21 de persoane, în orașul Herson, aflat în sudul țării. Bombardamentele au avut ca țintă un hipermarket, o gară și o trecere de cale ferată.

Pe lângă persoanele decedate, au fost rănite alte 48 de persoane. Zelenski a precizat că toate victimele sunt civili.

"Toţi civilii! Şi ziua încă nu s-a terminat! Într-o singură regiune!", a scris pe rețelele de socializare preşedintele ucrainean, în timpul vizitei din Finlanda.

UPDATE04:00 Ucraina neagă implicarea în presupusul atac cu drona de la Kremlin

Rușii au susținut că Zelenski a vrut să îl asasineze pe Putin cu o lovitură cu drona. Acuzația rușilor a fost negată de către conducerea Kievului. Se pare că aceștia au luat legătura chiar și cu Casa Albă pentru a nega implicarea în incidentul de miercuri.

Senatorul american Mark Warner, președintele Comisiei de Informații a Senatului, a declarat, miercuri, reporterilor că „nu există încă niciun indiciu” că Ucraina se află în spatele unui presupus atac cu drone asupra Kremlinului.

„Încă nu avem prea multe informații. Cred că comitetul a exprimat orice informații pe care le primim, trebuie să auzim din nou cât mai curând posibil de la directorul agenției. Cel puțin în acest moment, nicio indicație nu ar fi fost obținută de ucraineni.”, a declarat Mark Warner.

UPDATE 03:00 Washingtonul trimite muniţie suplimentară pentru artileria ucraineană

Statele Unite au anunţat miercuri trimiterea în Ucraina a unui nou ajutor militar în valoare de 300 de milioane de dolari, în principal muniţie de artilerie, notează AFP.

Armata ucraineană va primi în special rachete pentru HIMARS, sisteme mobile sofisticate furnizate de Statele Unite, precum şi arme antitanc, muniţie şi camioane pentru transportul echipamentelor grele, a precizat secretarul de stat american, Antony Blinken, într-un comunicat dat publicităţii miercuri, potrivit Agerpres.

Este a 37-a tranşă de ajutor decisă de preşedintele Joe Biden de la începutul invaziei ruse a Ucrainei pe 24 februarie 2022.

UPDATE 02:00 Zelenski, posibilă vizită la Berlin în luna mai. Publicarea vizitei liderului ucrainean, a dezamăgit Kievul

Conducerea de la Berlin a făcut un anunț surprinzător legat de o posibilă vizită a lui Volodimir Zelenski în Germania. Anunțul i-a luat prin surprindere chiar și pe cei de la Kiev, care acum iau în calcul să anuleze posibila vizită, anunțată în luna mai.

Mass-media, dar și poliția germană a făcut public anunțul venirii lui Zelenski în Berlin, pe data de 13 mai, ca răspuns la invitația cancelarului german Olaf Scholz. Liderul ucrainean va merge în ziua următoare la Aachen, unde va primi premiul Charlemagne.

„La invitaţia cancelarului federal, preşedintele Ucrainei, domnul Volodimir Zelenski, este aşteptat să efectueze o vizită oficială la Berlin şi Aachen în perioada 13-14 mai”, a precizat poliţia federală într-un comunicat transmis agenţiei Reuters.

Potrivit publicației t-online, se pare că vestea venirii lui Zelenski în Berlin a nemulțumit guvernul ucrainean care consideră că germanii au făcut un lucru iresponsabil. Astfel, Kievul ia în calcul să anuleze vizita din cauza riscurilor prea mari de securitate la care ar fi expus liderul ucrainean.

Papa Francisc s-a întâlnit cu unul din cei mai importanți oficiali ai Bisericii de la Moscova

Papa Francisc s-a întâlnit miercuri cu Mitropolitul Antonie, al doilea cel mai important om din Biserica Ortodoxă Rusă. Acesta a luat parte la loc de onoare la audiența generală susținută de suveranul pontif.

La finalul audienței generale, Mitropolitul Antonie a fost primul care a mers să îl salute pe papă. Cei doi au stat de vorbă preț decâteva minute.

Această întrevedere are loc la doar câteva zile de când Papa Francisc a făcut un comentariu legat de posibila implicare a Vaticanului într-o misiune de pace pentru încetarea războiului din Ucraina.

„Există o misiune în curs acum, dar nu este încă publică. Când va fi publică, o voi dezvălui”, a spus pontiful, la întoarcerea din Ungaria.

UPDATE 01:00 Presupus atac cu drone: Fostul preşedinte rus Medvedev cere "eliminarea" lui Zelenski

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a cerut miercuri "eliminarea" preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în represalii la un presupus atac cu drone asupra Kremlinului, atribuit de Moscova Kievului, care, la rândul său, neagă orice implicare, relatează AFP.

"După atentatul terorist de astăzi, nu mai există altă alternativă decât eliminarea fizică a lui Zelenski şi a clicii sale", a scris pe Telegram Medvedev, în prezent numărul doi în Consiliul de Securitate al Rusiei.

Un înalt demnitar ucrainean a afirmat miercuri că ţara sa nu are nicio legătură cu vreun atac cu drone împotriva Kremlinului şi a subliniat că astfel de acţiuni nu ar aduce nimic Kievului pe front şi doar ar provoca Rusia să adopte măsuri mai radicale, notează Reuters.

UPDATE 00:00 Petre Daea, întâlnire cu omologul ucrainean, Mikola Solski, pe tema deciziei CE cu privire la importurile din Ucraina

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, l-a informat miercuri pe omologul său ucrainean, Mikola Solski, cu privire la prevederile deciziei Comisiei Europene din data de 2 mai 2023, prin care se instituie măsuri preventive excepţionale şi temporare cu privire la importurile unui număr limitat de produse din Ucraina, măsuri ce vizează grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele de floarea soarelui.

"Ministrul Petre Daea a avut astăzi, 03 mai 2023, la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, o nouă întrevedere de lucru cu omologul său ucrainean, Mikola Solski. Prima întâlnire dintre cei doi omologi a avut loc la Bucureşti în data de 21 aprilie 2023. Aşa cum s-a agreat în cadrul discuţiilor anterioare, schimbul de informaţii dintre cele două părţi contribuie la o evidenţă corectă a datelor privind tranzitul cerealelor din Ucraina pe teritoriul ţării noastre.

Totodată, cei doi omologi au convenit asupra unor comunicări săptămânale privind cantităţile de produse ieşite în tranzit din Ucraina, pentru ca România să dispună de date complete şi exacte. Ministrul Petre Daea l-a informat pe Mikola Solski asupra prevederilor deciziei Comisiei Europene din data de 2 mai 2023 prin care se instituie măsuri preventive excepţionale şi temporare cu privire la importurile unui număr limitat de produse din Ucraina. Măsurile vizează grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele de floarea soarelui, originare din Ucraina", se spune într-un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Ruale (MADR), remis AGERPRES.

Prin urmare, Autoritatea Vamală Română autorizează în prezent doar procedurile vamale de tranzit pentru produsele menţionate către un alt stat membru în afara celor cinci sau către ţări sau teritorii terţe. Noile reglementări se aplică în toate statele membre până la data de 5 iunie 2023.

La rândul său, ANSVSA va continua acţiunile de verificare şi, împreună cu celelalte instituţii responsabile, va colabora pentru identificarea de noi măsuri menite să eficientizeze transportul de mărfuri.

NATO afirmă că Moscova poate sabota cablurile submarine ca parte a războiului contra Ucrainei

Rusia poate recurge la acţiuni de sabotaj contra cablurilor submarine pentru a pedepsi ţările occidentale pentru susţinerea acordată Ucrainei, a avertizat miercuri şeful diviziei de intelligence a NATO, în contextul în care Alianţa Nord-Atlantică îşi sporeşte eforturile de a proteja infrastructura submarină în urma atacurilor asupra gazoductelor Nord Stream, relatează Reuters.

''Există îngrijorări sporite privind faptul că Rusia poate viza cabluri submarine şi alte infrastructuri esenţiale, într-un efort de a perturba viaţa occidentală, pentru a obţine avantaje împotriva acelor ţări care furnizează securitate Ucrainei'', a declarat David Cattler.

''Ruşii sunt mai activi decât i-am văzut timp de ani în acest domeniu'', a spus el, adăugând că ruşii patrulează mai mult în Atlantic decât în ultimii ani şi, de asemenea, ei şi-au intensificat activităţile în Marea Nordului şi Marea Baltică.

Ameninţările împotriva cablurilor submarine au intrat în atenţia opiniei publice mai ales începând din septembrie 2022, când explozii deocamdată neexplicate au afectat conductele Nord Stream 1 şi 2, construite pentru a transporta gaz din Rusia în Germania via Marea Baltică.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă